Radionica glume

  • Posted on: 1 November 2012
  • By: teehee

► osnovna koncepcija i program

Teatar KMR – kazališna radionica temelji se na korištenju interesa mladih za dramsku umjetnost, kako bi se pobudila njihova kreativnost i maštovitost te fokusirala u scensko stvaralaštvo.

Radionica počinje s radom u studenom 2012., u prostorijama Kluba mladih Rijeka. Voditelj radionice je Ivan Žunabović, magistar ekonomije – amaterski glumac i pisac.

Cilj radionice jest, kroz sustavni rad i pristup približiti razvojni proces kazališta mladima („Od ideje do izvedbe“), proširiti vidike, razbiti tabue, stereotipe i predrasude kod mladih pomoću kreativnog izražavanja. Također, omogućiti mladima da svoje vrijeme provode na ugodan, kreativan, zabavan i društveno vrijedan način.

Konačni cilj jest postavljanje kazališnih predstava pred publikom, čime bi se zaokružio njihov rad, nagradio trud i vrednovao napredak ostvaren kroz radionice.

Kako bi se postigli konkretni rezultati radionica se održava jednom tjedno, svaki tjedan kroz godinu, uz dodatni rad kod kuće. Logika koja stoji iza ovako intenzivnog programa, jest da samo takav marljiv i kontinuiran rad može dati vidljive rezultate u periodu od godine dana.

► metode i vrste aktivnosti kojima će se program ostvariti

Radionica

Radionica se održava jednom tjedno, svaki tjedan.
Na svakoj radionici voditelj s mladima istražuje različite moduse uporabe jezika, govora i pokreta u svrhu stvaranja scenskog izričaja, ukazujući na moguća poboljšanja i prostor za napredak, ali također i potičući mlade na daljnje stvaranje i otkrivanje različitih talenata koje posjeduju.
Na radionici se obrađuju pojedini segmenti razvojnog procesa kazališne predstave, počevši od kreacije likova i scenskih situacija, preko pisanja teksta do stvaranja suigre i, u konačnici, zaokruživanja kazališne predstave.
 Kontinuirano se provode vježbe koje imaju kao cilj razvoj kreativnosti ili uvježbavanje neke od konkretnih vještina glume, govora, pokreta i imaginacije.
Na svakoj radionici polaznici dobiju zadatak, tj. određeni segment razvojnog procesa predstave koji trebaju samostalno obraditi za sljedeći put.

Planiraju se gostovanja profesionalnih glumaca koji bi polaznicima iz prve ruke predočili proces rada u kazalištu.

Web

Kako bi se polaznici dodatno motivirali te kako bi se olakšalo međusobno komentiranje radova, kao i prezentacija široj publici, programom je predviđeno kreiranje Youtube kanala na kojem će biti postavljene snimke određenih etida i scena. Putem toga radionica će biti dostupna svima koji žele pružiti moralnu podršku mladim polaznicima i pomoći im u razvoju svojim komentarima. Snimke imaju i važnu motivacijsku funkciju, jer će putem njih učesnici radionice biti u mogućnosti vidjeti sami sebe i lakše ispraviti moguće pogreške.
Osim toga, web će pomoći kod promocije samog projekta, a svakako i kod promocije predstave kao finalnog proizvoda.

Predstava  

Svakom sudioniku u kreativnom procesu razvoja predstave glavni je cilj prezentacija svoga rada pred publikom, stoga je najveća motivacija za velik trud koji polaznici moraju uložiti kroz ovu radionicu upravo predstava. Kao nagrada za trud, ali također i kao pokazatelj uspješnosti samog projekta, predstava će publici prezentirati projekt mladih kreativaca čiji će talent biti obogaćen vrijednim radom. To će biti ne samo logičan slijed projekta, već i motivacija za ostale mlade kreativce koji se žele baviti scenskim izričajem.

► značaj programa za unapređenje djelatnosti

Ovaj program provodi se u Klubu mladih Rijeka i predstavlja vrijednu nadopunu aktivnostima namijenjenim mladima koje se provode u sklopu Kluba.

Značaj programa „Kazališna radionica Teatar KMR“ po stavkama:

-    motivira mlade za kreativno izražavanje
-    pruža model za vrijedno, kreativno i ispunjeno provođenje slobodnog vremena
-    omogućuje mladima razvoj stvaralačkih potencijala te ih poučava konkretnim vještinama scenske umjetnosti
-    dugoročna posljedica ovog projekta jest povećana mogućnost pojavljivanja jedne generacije mladih riječkih umjetnika u budućnosti.

► korisnici obuhvaćeni programom, njihov broj i struktura, odnosno opis publike

Korisnici obuhvaćeni programom jesu prvenstveno mladi od 16 do 35 godina.
Projekt predviđa dvadesetak polaznika koji bi u vremenu od godine dana kroz radionicu samostalno realizirali tri do četiri autorske predstave. Radionica se nada na predstave privući publiku svih dobnih skupina i socijalnih kategorija s ciljem predstavljanja rada polaznika širokom krugu građana.

► ciljevi koji se postižu provedbom programa

-    popularizacija dramske umjetnosti među mladima i edukacija mladih
-    istraživanje novih tehnika scenskog izražavanja i njihova primjena u radu s mladima
-    poučavanje mladih konkretnim vještinama scenskog izričaja
-    ukazivanje na socijalni kontekst života mladih te senzibiliziranje publike za probleme, ideje i stavove mladih
-    poticanje i razvoj multikulturalnosti
-    vrijedno, kreativno i ispunjeno provođenje slobodnog vremena mladih

► rezultati koji se očekuju po završetku programa

Po završetku programa očekujemo realizaciju tri do četiri premijere autorskih kazališnih predstava, koje će pokazati maksimalnu autorsku zrelost unutar ili čak izvan okvira njihove dobi. Očekujemo prihvaćanje sredine i angažman medija te određenu popularizaciju dramske umjetnosti kao sredstva izražavanja među mladima. Također, očekujemo podizanje razine svijesti mladih kroz radionicu kao oblik kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

Konačno i najvažnije, očekujemo da će se skupina mladih ugodno družiti te kroz to zajednički provedeno vrijeme i uložen trud razviti svoje stvarateljske potencijale. Zahvaljujući ovom projektu naučit će kreativno se izražavati, otkriti svoje talente i započeti svoju scensku djelatnost koja u budućnosti potencijalno može rezultirati ponekom uspješnom karijerom.  

► obrazloženje značaja programa za zajednicu

Osim razvoja scenske umjetnosti, ovaj program predstavlja ulaganje u kulturnu budućnost mladih. Na više razina doprinosi razvoju kulture mladih i postavljanju temelja buduće mlade dramske scene. Za razliku od nekih drugih vrsta kazališnih radionica, ovaj projekt želi potaknuti mlade na razmišljanje, istraživanje svoje svijesti i samostalan razvoj novih kazališnih oblika te stvaranje potpuno novih scenskih djela. Mladima koji se žele baviti dramskom umjetnošću potrebna je organizacija i potpora u svrhu maksimalnog razvoja njihovih talenata i potencijala kroz sustavan rad i njihovu međusobnu suradnju. Upravo ova radionica pruža tu potporu i organizira sustavan rad, a posebno je značajna zbog toga što nije jednokratna, već traje čitavu godinu i pruža kontinuiran rad s polaznicima. Na taj način može postići maksimalni efekt i izvući ono najbolje iz polaznika te pomoći mladima u razvoju vlastite svijesti.
Također, osim razvoja kreativnih vještina, radionica pruža i model ugodne i korisne aktivnosti koja produktivno ispunjava slobodno vrijeme mladih. Zajednica time dobiva ne samo generaciju budućih dramskih umjetnika, već i generaciju zdravih i zadovoljnih mladih ljudi.
 

Kategorija: